
Çoğumuz güneşten gelen ışınların cilde zarar verebileceğini biliyoruz, ancak UV ışınlarının görme ve gözlere ne kadar zarar verebileceğini tam olarak anlayamayabiliriz. İyi haber şu ki, bazı kolay adımlarla gözlerinizi koruyabilirsiniz. Temmuz, UV Güvenlik Ayıdır. Gözlerimizi güneşten korumamız gerektiğine dair güzel bir hatırlatmadır.
|
Ultraviyole Işık Nedir?
UV ışınlarının çok az bir miktarı atmosfere girip bize ulaşsa da yine de zararlı olabilir. UV ışınları hücresel yapıyı bozabilir ve potansiyel olarak cilt ve gözler dahil olmak üzere vücuda zarar verebilir.
Güneşten gelen UV ışınlarının yaklaşık %95’i UVA ışığı içerir ve geri kalanı UVB ışığıdır.
İnsan yapımı UV radyasyonu kaynakları da vardır, örneğin:
- Solaryum
- Kaynak lambaları
- Bazı lazerler
- Halojen ışıklar
- Siyah ışıklar
UV gözlere nasıl zarar verir?
Bazı insanlar, güneşe maruz kalan yıllar geçirdikten sonra pterjium adı verilen gözlerde büyüme de geliştirebilir.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, uzun süreli güneşe maruz kalma, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt ve göz kapaklarınızdaki cilt kanseri gibi bazı göz hastalıkları riskinizi de artırabilir.
Sizi en çok riske sokan nedir?
Yoğun saatlerde güneşte olmak: Güneş öğle saatlerinde en güçlüsüdür.
Etrafta veya suda olmak: Suyun yansıması, güneşten gelen ışınları daha güçlü ve biraz daha yoğun hale getirebilir.
Bazı ilaç türlerini almak: Antibiyotikler gibi belirli ilaç türlerinin alınması cildinizin ve gözlerinizin UV ışınlarına duyarlılığını artırabilir.
Güneş koruyucu kullanmamak veya güneş gözlüğü takmamak: Gün boyunca şapka veya güneş gözlüğü gibi güneş koruması olmadan dışarı çıkmak gözlerinizi daha fazla UV ışığına ve hasar riskine maruz bırakır.
Gözlerinizi nasıl korursunuz
Bulutlu günlerde bile güneş gözlüğü takın. Güneş ışınları bulutlara nüfuz edebilir. Yıl boyunca güneş gözlüğü taktığınızdan emin olun.
Ek koruma için bir şapka takın. Ayrıca, maruziyeti azaltmak için mümkün olduğunca gölgede kalın.
Yüzünüze güneş kremi sürün. Güneş kremi cilt kanseri riskinizi azaltır. Yüzünüze uygularken göz çevrenizi ve göz kapaklarınızı da dahil ettiğinizden emin olun.
Doğrudan güneşe bakmayın. Doğrudan güneşe bakmak retinaya zarar verme riskinizi artırabilir.
UV indeksini kontrol edin. UV indeksi, güneşten gelen UV radyasyonunun yoğunluğunu tahmin eder. Çevre Koruma Ajansı’na göre, sayı ne kadar yüksekse, güneş yanığı veya gözlerinize zarar verme riskiniz o kadar yüksek olur.
Unutmayın, kendinizi bugün UV ışınlarından korumak gelecekte göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Şu anda göz doktorlarımızdan biriyle randevunun uygun olup olmadığını sormak isterseniz, ofisimizi 508-746-8600 numaralı telefondan arayın.